OBD Code

 OBD چیست و چه کاربردی دارد ؟

در دستگاه های عیب یاب یا دیاگ بارها به مشکل کدهای خطا برخوردیم این کدها دارای مفهوم ویژه است که می تواند برای رفع مشکل کمک کننده باشند.

در ابتدای هر خطا حرفی قرار گرفته که مفهومی از مکان اشکال دارد پس دانستن آن اهمیت دارد.
p=powertrain مولد قدرت
b=body بدنه
c=chassis شاسی
u=undefined/network communications تعریف نشده یا شبکه

در بخش دوم کارکترها کدهای خطا، یک کد عددی عمومی یا کد ویژه تولید کننده را دربر می گیرد . کد عمومی در همه خودروهای مجهز به obdII یکسان است اما کد ویژه برای هر تولید کننده بصورت اختصاصی می باشد .

بخش مولد قدرت و انتقال قدرت

0= کد عمومی obd
1= کد ویژه تولید کننده
2= تولید شده یا کد ویژه عمومی وابسته به مدل خودرو
3= 3000 تا 3399 تعریف شده تولید کننده، 3400 تا 3999 کد عمومی

بخش بدنه

0= کد عمومی
1= کد ویژه تولید کننده
2= کد ویژه تولید شده
3= کد ویژه آینده

کارکتر سوم مربوط به خطای قطعه مورد نظر است مانند: p01 نمایانگر اشکال در سیستم کنترل آلاینده و سوخت . کد خطا بصورت هگزادسیمال می باشد که پس از حرف سوم ، چهارم و پنجم می تواند بصورت عدد 0 تا 9 یا حرف a تا f نیز باشد.

1 =کنترل سوخت و آلاینده
2 = سیستم انژکتوری یا سوخت و هوا
3 = احتراق ناقص یا جرقه
4 = کنترل آلاینده
5 = کنترل دور آرام و سنسور سرعت
6 = واحد کنترل موتور و مدار خروجی
7،8،9 = جعبه دنده
A,B,C = فقط سیستم هیبریدی
D,E,F = اختصاصی برای آینده

کد های چهارم و پنجم مرتبط می شود به مکان دقیق اشکال برای درک بهتر مثالی می زنیم کد p0303 بدین معناست که حرف p به بخش موتور خودرو و کد 0 نمایش دهنده عیب عمومی، عدد 3 بمعنای خطای احتراق ناقص و دو رقم بعدی 03 محل عیب سیلندر 3 می باشد .

امروزه کنترل موتور خودروها به جهت افزایش توان و کاهش مصرف سوخت – آلودگی، توســـط یک برد الکترونیکی هوشمند با تعدادی حسگر و محرک انجام می گیرد. این سیستـــــــــم به سبب پیچیدگی های خاص خود، مجهز به بخش عیب یاب روی برد بوده که عیب یابی خودکار سیستم را بعهده دارد.  عیب یاب روی بـــرد می تواند با کامپیوتر ارتباطبرقرار کرده و گزارش دهد. نرم افزار عیب یاب با قابلیت نمایش عیوب، پارامتــــــرها ( دور موتور، دمای آب و…) وتست محــــرک های موتـــــور، از تمام خودروهای انژکتوری ساخت ایران و خارجی پشتیبانی  کرده و قابلیت ارتقأ برای پشتیبانی تمامی خودروهای داخل کشور و خارجی  را دارد .

مطلب مرتبط  انواع گیربکس و بررسی نحوه عملکرد آنها

OBD مخفف عبارت On Board Diagnostic System است که به تجهیزات الکترونیکی مبتنی بر کامپیوتر به منظور عیب یابی و کنترل آلایندگی و احتراق از طریق نظارت بر عملکرد اجزای اصلی موتور گفته می شود که امروزه در بسیاری از خودروهای سبک و کامیون های سبک استفاده می شود.

سیستم OBD متشکل از یک ECU (واحد کنترل الکترونیکی)، که با استفاده از ورودی از سنسور های مختلف (به عنوان مثال سنسور اکسیژن) برای کنترل قسمت های اصلی  (به عنوان مثال، انژکتور سوخت) به بدست آموردن بهترن عملکرد خودرو کمک میکند.

از طریق واحد کنترل الکترونیکی چراغ وضعیت خودرو یا چراغ نشانگر خطا (MIL) ، هشدار لازم را از بد عمل کردن خودرو به صاحب آن فراهم می کند.

obd_system_components

 

یک وسیله نقلیه مدرن می تواند صدها نوع از پارامترهای  هشدار را از  طریق DLC (وسیله اتصال عیب یابی) با استفاده از  ابزار اسکن(Scan tools) پشتیبانی کند.

OBD اولین استاندارد آلایندگی آژانس محافظت از محیط زیست (EPA) بود.  طی سال های بعد از سیستم OBD بسیار تقویت شد.ODB  استاندارد  جدیدی بود که در اواسط دهه ۹۰ میلادی معرفی شد که کنترل موتور و مانیتورینگ قطعات شاسی و بدنه و تجهیزات جانبی را ، مانند کنترل عیب شبکه کل خودرو از قبیل عملکرد کاتالیست ، سنسور اکسیژن وضعیت احتراق و… به خوبی انجام می دهد.

۲ نوع OBD وجود دارد OBD-I و OBD-II  :

OBD-I

OBD-I   اولین نسخه از سیستم OBD که در سال ۱۹۸۰ توسعه پیدا کرد. این سیستم در اوایل استفاده از اتصال دهنده اختصاصی، رابط های سخت افزاری، و پروتکل های مخصوص به خود استفاده میکرد. مکانیک که می خواست به اطلاعات عیب یابی خودرو دسترسی داشته باشه باید یک ابزار اختصاصی و متفاوت  برای هر خودرو تهیه میکرد . OBD-I  از پروتکل های متعدد با مجموعه ای از کابل ، آداپتور  و ابزار های عیب یابی متفاوت عرضه میشد

OBD-II

در اوایل ۱۹۹۰ ، جامعه مهندسان خودرو (SAE) و سازمان استاندارد بین المللی (ISO)مجموعه ای از استانداردها برای  تبادل اطلاعات دیجیتال بین ECU  و ابزارهای عیب یابی ایجاد کردند . از آن پس  تمام وسایل نقلیه سازگار با OBD-II  باید از یک اتصال استاندارد عیب یابی (SAE J1962) و روش برقراری ارتباط از طریق یکی از پروتکل های ارتباطی استاندارد  OBD-II  ، استفاده میکردند.

مطلب مرتبط  معرفی بهترین برنامه های اندرویدی عیب یابی خودرو

OBD

OBD-II برای اولین بار در وسایل نقلیه مدل (MY) 1994 معرفی شد و قرار شد برای تمام ماشین ها و کامیون های سبک تولید شد پس  MY1996  وجود داشته باشد.

Mode های فراخوانی اطلاعات توسط OBD2

فراخوانی اطلاعات موتور و خودرو در ۱۰ حالت (Mode) توسط پروتکل‌های OBD پشتیبانی می‌شود. ممکن است خودروی شما OBD2 باشد اما همه این ۱۰ حالت را پشتیبانی نکند.

به‌عنوان‌مثال حالت ۱ (Mode 1) اجازه خواندن اطلاعات مهم خودرو مانند «دوره متور»، «مدت زمان روشن شدن بودن موتور» و … را فراهم کند. این اطلاعات می‌تواند در محاسبه مصرف سوخت و مانیتور رفتار راننده و رانندگی آن مفید باشد

حالت ۳ و ۴ برای تشخیص مشکلات و عیب‌یابی خودرو کاربرد دارد. حالت ۳ (Mode 3) اجازه دستیابی و قرائت کدهای خطا (DTC) را فراهم می‌کند. حالت ۴ (۴Mode) به شما اجازه می‌دهد کدهای خطا (DTC) را پاک‌کرده و چراغ چک (MIL) خودرو را خاموش‌کنید.

با استفاده از حالت ۹، می‌توانید شماره شناسایی خودرو را بخوانید. این حالت اجازه می‌دهد تا شما مدل، سال تولید وسیله نقلیه را از اطلاعت موجود رد کامپیوتر خودرو شناسایی کنید.

  • Mode 1
    دسترسی به اطلاعات جاری (زنده) خودرو
  • Mode 2
    به دست آوردن اطلاعات خودرو در هنگام آخرین خطای رخ‌داده (Freeze frame)
  • Mode 3
    دریافت کدهای خطا (DTCs)
  • Mode 4
    پاک کردن کدهای خطا (DTCs)
  • Mode 5
    تست و مانیتورینگ سنسور اکسیژن
  • Mode 6
    نظارت بر روی مانیتور، سایر آزمون‌ها
  • Mode 7
    تاریخچه کدهای خطای
  • Mode 8
    کنترل و بررسی وضعیت عیب‌یاب خودرو
  • Mode 9
    ارائه اطلاعات شناسه یکتای خودرو و شماره شاسی (VIN)
  • Mode 10
    دسترسی به کدهای خطای دائمی

 OBD مخفف OnBoard Diagnostics است یعنی عیب یابی آنبورد (!) , مفهوم اون به زبان ساده اینکه مدار ECU به خودرو و تمامی اتصالات لازم وصل باشه و در عین حال بتونیم اونرو عیب یابی کنیم. از دید تعمیرکارها و تکنسینهای نسبتا مطلع , OBD اسم یک نوع کانکتوره که روی برخی ماشینها قرار گرفته و با استفاده از چندتا از پینهای اون عیب یابی انجام می شه. ولی موضوع پیچیده تر از این حرفهاست : ECU : مخفف عبارات Electronic Control Unit یا به روایت دیگر Engine Control Unit است. این واحد یک مدار کاردرست میکروکنترولریه که جزء لاینفک هر خودروی انژکتوری ( حتی پیکان انژکتوری مسافرکشهای خودمون !) به حساب میاد. البته مدل باستانی اون رو می تونین روی تراکتورها و ماشینهای سنگین دیزلی قدیمی ببینین که بصورت مکانیکی میزان پاشش انزکتور ها را با توجه به دورموتور تنظیم میکنه که دراصطلاح عموم “پمپ انژکتور” گفته می شد و جالب اینکه هنوز هم صنف “تعمیرکار پمپ انژکتور” یکی از شغلهای پردرآمده که کارشون هم فقط تعمیر این پمهاست. ولی ECU خیلی گسترده تر از این حرفهاست و تمامی رفتارهای موتور را برعهده دارد. یکی از وظایف ECU اینه که درصورت درخواست “عیب یاب” و یه قول تعمیرکارها “دیاگ” , اطلاعات لازم را به خارج از ECU ارسال کند. این داده ها با توجه به دستورات مختلفی که از دیاگ به ECU ارسال می شود , آماده شده و در جواب برگردانده می شود. البته باید دقت داشت که ECU فقط منحصر به موتور نیست و بسته به مدرن بودن خودرو می تونه برای هرکدوم از بخشهای خودرو هم جداگانه طراحی بشه, مثل : گیربکس اتوماتیک, ایربگ, سیستم تعلیق (!) و … درنگاه اول , مخصوصا برای کسانی که اطلاعات خوب میکروکنترولری دارند , طراحی ECU میتونه نسبتا ساده بنظر بیاد ولی اینکار مستلزم اطلاعات دقیق و عمیق از کارکرد موتور , دینامیک حاکم بر آن, مدلهای کنترلی , الکترونیک , تسلط بر اصول نرم افزارهای بلادرنگ و از همه مهمتر داشتن یک تیم منسجم طراحی است و به همین دلیل شرکتهای معدودی در دنیا ECU طراحی می کنند.

نقل قول از سایت : http://www.eca.ir

توجه داشته باشید که :
۱- همه خودرو ها از استاندارد obd II استفاده نمیکنند . بعضی ها  Preobiiو obdi و eddl و …
۲- در خود استاندارد obd II انواع روش ارتباط موجوده مثل : l ine- iso -k line و …
۳- در حالت استاندارد شما فقط میتونید اطلاعات پایه هر ecu رو بخونید و برای هر خودرویی نرم افزار هم خودرو لازمه
و …

مطلب مرتبط  چراغ چک چیست و چگونه مشکل آن را رفع کنیم؟

لیست کامل کدهای خطای موتور و گیربکس در استاندارد OBD-II

اگر به دنبال اپلیکیشنی هستید که بتوانید کدهای OBD  را در تلفن همراه خود ترجمه کنید و راهنمای تعمیراتی مرتبط با آن را نیز دریافت کنید میتوانید اپلیکیشن AutoCodes را روی تلفن همراه اندرویدی خود نصب کنید .

دریافت اپلیکیشن رایگان AutoCodes

۳ دیدگاه برای “کد او بی دی چیست و چه کاربردی دارد ؟ | OBD Code”

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.