دستگاه دیاگ چیست ؟

در این مقاله به طور کامل به تشریح عملکرد دستگاه دیاگ خودرو خواهیم پرداخت.پس با خودروسافت همراه شوید .

شاید شما به عنوان یک مالک خودرو و یا یک تعمیرکار علاقه مند باشید که اطلاعات بیشتری در مورد دستگاه های دیاگ داشته باشید .

دستگاه دیاگ خودرو یا Car Diagnostic Tool به طور کلی یک دستگاه عیب یاب خودروست که با گرفتن اطلاعات و پارامترهایی از کامپیوتر خودرو و انجام پردازش هایی اطلاعاتی نظیر کدهای خطای خودرو را ارائه میدهد.

دیاگ ( به انگلیسی: diagnosis ) از کلمهٔ انگلیسی Diagnosis به معنی تشخیص گرفته شده است. در موتور خودروها حافظهٔ موقتی به نام ECU وجود دارد. با استفاده از دستگاه این کد شناسایی می‌شود و خطای ایجاد شده اصلاح می‌گردد یا در صورت نیاز قطعهٔ مورد نظر تعویض می‌شود. به این ترتیب وضعیت خودرو به حالت اولیه بازمی‌گردد.

 در صنعت خودرو به طور کلی منظور از دیاگ کردن یا دیاگ زدن تشخیص و رفع عیب خودرو است .

ایسیو ( ECU ، کنترل یونیت ، یونیت ، کامپیوتر موتور ) چیست؟

برای توضیح کارکرد ایسیو باید ابتدا کمی با کارکرد موتور آشنا شویم. اگر میخواهید به طور کامل با ECU خودرو آشنا شوید مقاله آشنایی با  ECU را مطالعه کنید .

در خودروهای قدیمی برای مخلوط کردن سوخت و هوا از کاربراتور استفاده می‌شود ؛ ( اصطلاحا به آن ها ماشین کاربراتوری گفته می‌شود. ) که به صورت کاملا مکانیکی و بر حسب خلاء ایجاد شده در مانیفولد ورودی موتور ( مجرای ورودی ) ، سوخت و هوا را با هم مخلوط می‌کرد.
این مخلوط پس از باز شدن سوپاپ ورودی، وارد سیلندر شده و با جرقه شمع مخلوط سوخت و هوا محترق می‌شود. دود حاصل از سوختن مخلوط ( احتراق ) با باز شدن سوپاپ خروجی از سیلندر خارج شده و توسط اگزوز به بیرون هدایت می‌شود.

در این سیستم مدیریت درستی بر روی مصرف سوخت و گازهای آلاینده خروجی از موتور نبود ؛ و بسته به سلامت و تنظیم بودن سیستم ( که این تنظیم بودن هم بر حسب سلیقه و تجربه فرد تنظیم کننده بود ) مصرف سوخت و میزان آلایندگی دائما در حال تغییر بودند.

اما در دهه هشتاد میلادی خودروسازان با بررسی‌هایی که انجام شد پی به انواع مشکلاتی  بردند، که اینگونه خودروها برای محیط زیست به وجود می‌آوردند. مشکلاتی از جمله:

  • افزایش چشمگیر گازهای گلخانه‌­ای
  • مصرف بیش از اندازه از منابع سوختی
  • محدودیت سیستم‌های مکانیکی
  • و مواردی از این قبیل

خودروسازان برای حل این مشکل به فکر استفاده از کامپیوتر برای کنترل احتراق در موتور خودرو افتادند؛ تا جایگزینی برای سیستم کاربراتوری قدیمی باشد.

در این سیستم وظیفه کاربراتور و دلکو به طور کامل به کامپیوتر خودرو یا همان ایسیو ECU واگذار شد.
ECU با استفاده از اطلاعاتی که از سنسور های مختلفی همچون :

  • سنسور اکسیژن
  • سنسور دما
  • فشار و حجم هوا ورودی
  • سنسور دور موتور
  • سنسور ناک (ضربه)
  • و….

دریافت می‌کرد اقدام به تنظیم مقدار پاشش انژکتورها و تعیین زمان مناسب جرقه توسط شمع‌ها می‌نمود؛ تا با تحلیل این اطلاعات، از عملکرد مناسب موتور مطمئن و با افزایش عملکرد مناسب موتور، همواره بهترین مصرف سوخت و کمترین تولید آلایندگی را در موتور خودرو داشته باشیم.

چطور ECU یا کامپیوتر خودرو را برنامه ریزی میکنند ؟

دستگاه هایی در بازار با نام پروگرامر ( ECU Programmer ) وجود دارند که توسط آنها دستگاه های دیاگ را تعمیر یا برنامه ریزی میکنند .

یکی از کاملترین دستگاه ها جهت پروگرام کردن قطعات قابل پروگرام خودرو مثل ECU خودرو با قابلیت خواندن و نوشتن اییپرام ایسیو ( eprom ECU  ) دستگاه دیاگ پروگرامر TNM 5000 است که مناسب برای اکثر ایسیو های موجود در ایران و بهترین ابزار کمکی در مباحث عیب یابی ( دیاگ زنی ،دانلود و فلش ) میباشد.

کاربرد ECU در خودرو

در یک خودرو چند ایسیو وجود دارد؟

خودروهای امروزی می‌توانند از یک ایسیو تا چندین ایسیو بسته به میزان تجهیزات خودرو داشته باشند. به عنوان مثال «یک مرسدس بنز   S-Class 2008 » می‌ تواند تا 74 ایسیو داشته باشد. این مقدار در برخی از خودروها حتی به بیش از 100 ایسیو هم می‌رسد!

در شکل زیر به صورت شماتیک محل قرار گیری تعدادی از سنسورها و ایسیوها را مشاهده می‌کنید.

تعداد ای سی یو های یک خودرو

پیدایش دستگاه های دیاگ

پس از تغییر سیستم کنترلی خودروها از مکانیکی به کامپیوتری ، نیاز به دستگاهی بود که بتواند با این کامپیوترها ارتباط برقرار کند. این دستگاه که دیاگ نام گرفت؛ می‌توانست خطاها و عیب‌های احتمالی این سیستم را تشخیص داده و آن‌ها را پاک کند.
همچنین مقادیر سنسورها را خوانده و عملیاتی همچون ریست‌ها، تعاریف، کالیبره‌ها و… را انجام دهد. به طور کلی تعمیرکاران خودرو با استفاده از دیاگ می‌توانستند اطلاعات کاملی از موتور خودرو به دست آورند و آن را عیب یابی کنند.

مطلب مرتبط  انواع گیربکس و بررسی نحوه عملکرد آنها

دستگاه دیاگ با برقراری ارتباط با ECU ( کامپیوتر خودرو ) خودرو بوده و امکان عیب یابی را به مکانیک می‌دهد. در انواع خودرو ایسیوهای مختلفی وجود دارد؛ همچون:

ایسیو موتور
ایسیو گیربکس
ایسیو ایربگ
ایسیو ABS
ایسیو بدنه
و… . یک دستگاه دیاگ بر حسب مدل می‌تواند با یک یا همه این ایسیوها ارتباط برقرار کند.

انواع دستگاه دیاگ

چند نوع دیاگ وجود دارد؟

به طور کلی دستگاه های دیاگ به دو دسته  تقسیم بندی می‌شوند.

  • (OEM (Original Equipment Manufacture
  • After Marketing

یا به عبارت دیگر دستگاه های دیاگ به دو دسته دیاگ های شرکتی و دیاگ های مولتی برند تقسیم میشوند .

برای آشنایی با انواع دستگاه های دیاگ به صفحه انواع دیاگ مراجعه کنید .

دیاگ OEM یا دیاگ شرکتی دستگاهی است که به صورت تخصصی برای دیاگ یک برند خودرویی خاص طراحی و ساخته شده است. معمولا این دیاگ‌ ها در اختیار نمایندگی‌ها و کارخانه‌های خودرویی برای استفاده در خطوط تولید و نمایندگی های مجاز قرار می‌گیرد و بهترین و با قابلیت ترین دستگاه برای خودروهای تولیدی آن کارخانه است.
اما دیاگ افترمارکت دستگاهی است که برای استفاده در بازار آزاد طراحی و ساخته شده است.

دیاگ های افترمارکت یا دیاگ های مولتی برند می‌توانند از یک برند خودرویی تا چندین برند خودرو را ساپورت کنند. به دیاگ‌هایی که جهت عیب‌یابی چندین برند مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ دیاگ مولتی برند نیز گفت می‌شود.
البته برخی از دیاگ‌های مولتی برند هستند که، به صورت تخصصی برای عیب‌یابی یک برند خودرویی ساخته شده‌اند؛ اما در کنار آن پشتیبانی مناسبی از خودروهای دیگر نیز دارند.

اگر شما به عنوان یک تعمیرکار یا کارشناس خودرو فقط روی برند خاصی به صورت تخصصی کار میکنید ، دستگاه دیاگ شرکتی انتخاب مناسبی برای شماست ، اما اگر در تعمیرگاه شما چندین برند خودروسازی پوشش داده میشود ، میتوانید از دستگاه های مولتی برند بهره بگیرید .

دیاگ جی دی اس - GDS

واژه دیاگ از اواخر دهه ۷۰ در ایران باب شد و به خصوص در اوایل دهه ۸۰ و با حضور پژو ۲۰۶ بیشتر به گوش همگان می رسید. از اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی که ورود خودرو به ایران محدود شد، بالطبع سر و کار تعمیرکاران هم بیشتر با خودروهای ایرانی بود که سردمدار آنها پژو و پیکان و پراید بودند. هیچ یک از این خودروها از سیستمهای انژکتوری استفاده نمی کردند و بنابراین بحث تعمیر و عیب یابی همچون حرفه ای سنتی و سینه به سینه همچنان در سطح کشور جاری بود. در اواخر دهه ۱۳۷۰ شمسی و با معرفی خودروهای با موتور انژکتور (مثل پرشیا) کم کم بحث استفاده از دستگاههای عیب یاب جهت تعمیر و عیب یابی خودروها شروع شد.

مدل های اولیه دستگاه دیاگ برای خودروی پژو، دستگاه اصلی این شرکت به نام DIAG2000 جای پای خود را بین تعمیرکاران نمایندگیهای مجاز ایران خودرو باز نمود. با گذر زمان و حذف قسمت عددی ۲۰۰۰ این دستگاه به نام DIAG شناخته شد و حتی پس از آن واژه و مصدر “دیاگ کردن” یا “دیاگ زدن” خودرو هم جای خود را در محافل عمومی و تخصصی باز کرد.

diag2000

در واقع دستگاه Diag2000 ساخت شرکت ACTIA فرانسه بوده و روی یک کامپیوتر پرتابل (کمی بزرگتر و کلفت تر از یک لپ تاپ) و تحت Windows 95 کار میکرد. علاوه بر آن تولید این دستگاه چندین سال است که متوقف شده و هیچ گونه update جدیدی برای این دستگاه ارائه نمی شود. دستگاه جایگزین شرکت پژو برای دیاگ ۲۰۰۰ دستگاه جدیدتری به نام سیستم PPS است که بر روی لپ تاپ IBM نصب و مورد استفاده قرار می گیرد.

چرا به دستگاهی به نام دیاگ احساس نیاز شد ؟

همانطور که ‘گفته شد فقط در خودرو های دارای کامپیوتر مرکزی یا ECU ، دستگاه دیاگ کاربرد دارد. ECU در همه حال با استفاده از سنسورهای مخصوص خود که در قسمت های مختلف خودرو نصب می باشند، اقدام به ثبت وضعیت خودرو می نماید و این وضعیت های ثبت شده را با استانداردهای خود تطبیق می دهد. اگر این اطلاعات با اطلاعات استاندارد یکسان نباشد، آن گاه می توان دریافت که خودرو دارای اشکال شده است که برای یافتن آن اشکال باید از دیاگ استفاده نماییم.

در اوایل دهه 80 بود که صنعت خودروسازی به فکر این افتاد که باید برای خودروهایی که تولید میشوند راهی قرار دهد تا مکانیک ها بتوانند بدون اینکه دل و روده خودرو را کف زمین پهن کنند از ایرادات آن آگاه شوند و فقط قطعاتی را که نیاز به تعمیر دارد را جدا و تعمیر کنند. برای تحقق این امر کامپیوتر های هوشمندی  به نام ECU وارد خودروها شدند که روی خودرو نصب میشدند و از آن طرف نیز روی نقاط حیاتی خودرو مانند گیربکس، ترمزها، خنک کننده ها، قطعات برقی، قطعات حیاتی موتور و امکانات رفاهی و آپشن ها، سنسورها و کنترل کننده هایی نصب میشد که در صورتی که به هر عنوانی دچار خطا و عیب شدند، کد خطایی مربوط به آن نقطه را روی حافظه ای در داخل کامپیوتر خودرو وارد کنند.دیگر دلایلی که چنین کامپیوتری هایی بوجود آمدند، وجود امکانات رفاهی که روز به روز در خودروها بیشتر و بیشتر ظهور پیدا میکنند از دیگر دلایل مهم، بررسی وضعیت آلایندگی یک خودرو است که ورود این نوع کامپیوتر ها رو توجیه میکند.

کامپیوتر خودرو یا ECU
کامپیوتر خودرو یا ECU
یکی از اولین کامپیوترهای خودرو که روی شورولت برتا نصب شده بود.

حالا با این حال دستگاه دیاگ چه کاربردی دارد ؟

دیاگ که مخفف کلمه دایاگنوستیک ( Diagnostic ) است به نوعی عملیات خطایابی توسط دستگاه مخصوصی گفته میشود که اطلاعات را از کامپیوتر خودرو استخراج میکند و بعد از آنالیز کدهای خطا موجود در آن، میتوان به ایرادهای جزیی و کلی خودرو پی برد.

مطلب مرتبط  معرفی بهترین نرم افزارهای طراحی خودرو برای مهندسان مکانیک و طراحان صنعتی

دستگاه های دیاگ همگی به نوعی کد خوان هستند و بطور کلی به دو دسته تقسیم میشوند.
دسته اول به نام اسکنر ها معروفند که فوق العاده حرفه ای و کارامد هستند.بیشتر این نوع دستگاه ها را در نمایندگی خودروها لوکس، نمایشگاه های مدرن و شرکت های مرتبط با کارشناسی فنی خودرو که به صورت حرفه ای فعالیت میکنند، میتوانید مشاهده کنید. نمونه این نوع از اسکنرها را میتوان دستگاه فوق پیشرفته جی اسکن ( G-SCAN ) نام برد که قابلیت های بسیار فوق العاده ای دارد.

دیاگ G-SCAN

یک نمونه از دستگاه جی اسکن 2 ( G-SCAN 2 )

دستگاه دیاگ جی اسکن از جمله دستگاه های مولتی برند است که چندین برند خودروسازی را پوشش میدهد . در  واقع شما با داشتن دستگاه های مولتی برند میتوانید چندین مدل مختلف خودرو را عیب یابی کنید .

از جمله برندهایی که دستگاه دیاگ جی اسکن پوشش میدهد میتوان به برندهای زیر اشاره کرد :

  • هیوندای
  • کیا
  • تویوتا
  • لکسوس
  • نیسان
  • مزدا
  • سوزوکی
  • رنو
  • پژو
  • سیتروئن
  • هوندا
  • میتسوبیشی
  • پروتون
  • سانگ یانگ
  • بنز
  • بی ام و
  • دوو
  • شورلت ، فورد ، کرایسلر
  • فولکس واگن
  • آئودی
  • عیب یابی تمام سیستمهای  MVM، کاپرا، چری و لیفان، دیاگ گریت وال با تعریف سوییچ و پیکربندی و سایر خودروهای چینی و 30 خودروساز دیگر
  • و همچنین تعداد زیادی از برندهای خودروسازی داخلی مانند سمند ، سورن ، پراید و …

نمونه ی بعدی و دسته دوم دستگاه هایی هستند که بسیار ارزانتر و به قولی دم دستی تر هستند که حتی شما هم شاید بتوانید از آن استفاده کنید. این دستگاه ها هم مانند اسکنر ها هستند با این تفاوت که بعد از اتصال به کامپیوتر خودرو به جای ارسال اطلاعات به اسکنر آن را توسط بلوتوث یا وای فای به کامپیوتر یا موبایل شما ارسال میکنند. کافیست شما اپلیکیشن مرتبط با دستگاه دیاگ مورد نظر را روی کامپیوتر یا موبایل اندرویدی خود نصب کنید تا این دستگاه ها بعد از اتصال به کامپیوتر خودرو اطلاعات را بصورت زنده به کامپیوتر یا موبایل شما ارسال کنند.

از نمونه این دستگاه ها میتوان به دستگاه دیاگ ELM 327 اشاره کرد که میتوان از آن با نرم افزار یا اپلیکیشن  Torque Pro در موبایل ها یا تبلت های اندرویدی استفاده کرد . ELM327 مجهز به بلوتوث است و اطلاعات خودرو را توسط بلوتوث به برنامه Torque Pro منتقل میکند.

دیاگ موبایل ELM 327

دیاگ اندروید

اپلیکیشن TORQUE یکی از بهترین اپلیکیشن های موجود اندرویدی یا دیاگ اندروید برای خواندن اطلاعات کامپیوتر

کدخوان ها چطور اطلاعات را ارسال میکنند

دستگاه دیاگ برای اینکه بتوانند اطلاعات کامپیوتر خودرو یا ECU را به نمایش در آورند باید به پورت یا درگاهی در خودرو به نام او بی دی ( OBD ) متصل شوند که اینکار توسط یک کد خوان انجام میپذیرد.البته پورت های او بی دی در خودروهای مختلف در جایگاه های مختلفی قرار دارند، بعضی در زیر داشبورد، بعضی هم زیر کاپوت و بعضی ها هم در کنسول میانی خودرو.

پورت او بی دی

نمونه از پورت او بی دی که در زیر داشبورد خودرو جای دارد

از سال 1996 به قبل نسخه اول او بی دی ها ( OBD1 ) روی خودروها نصب میشد که برای اتصال به این نوع درگاه حتما میبایست نوعی پورت مخصوص همان خودرو وجود داشت ولی بعد از آن تمامی خودروها مجهز به درگاه او بی دی نسخه 2 ( OBD2 ) شدند که دیگر براحتی میشد با هر دستگاهی اطلاعات کامپیوتر خودرو رو به نمایش در آورد.

دستگاه دیاگ بعد از اتصال به درگاه OBD اطلاعات آن را از پین های مختلف آن خوانده و آن را یا به اسکنری و یا اینکه توسط یک واسط مانند بلوتوث یا وای فای به موبایل یا کامپیوتر ارسال میکند و بعد از آن نیز تجزیه و تحلیل کدهای ارسال شده به عهده ی اسکنر و یا اپلکیشینی است که کدها رو میخواند.

چه مواردی در دستگاه دیاگ قابل رویت است؟

اسکنرهای حرفه ای تفاوت خود را اینجا نشان میدهند. اسکنرها با داشتن پایگاه داده عظیمی که از کدهای خطا و دلایل آنها در اختیار دارند براحتی به یک مکانیک حرفه ای کمک میکنند تا کد خطا را بصورت کامل تجزیه و تحلیل و عیب یابی کند و حتی این اسکنر ها این قابلیت را دارند که بصورت دستی توسط مکانیک سنسور ها خودرو را دستکاری کنند و یا بعضی از کدهای خطا را پاک کنند.البته فقط اگر قطعه مورد نظر مشکل فیزیکی واقعی نداشته باشد پاک کردن کد خطا علاجی خواهد بود، در غیر اینصورت اینکار فایده آنچنانی ندارد و قطعه باید تعمیر شود.

ولی در حالت کلی اکثر دستگاه های دیاگ قابلیت تشخیص مشکلات برقی خودرو، سنسور های حیاتی خودرو مانند سنسور اکسیژن، سنسور کاتالیزور، سنسور ABS و اگر خودرو اتومات باشد قابلیت خواندن پارمترهایی مرتبط به گیربکس خودرو مانند فشار روغن گیربکس را دارند که برای تشخیص سلامت گیربکس بسیار با اهمیت و حیاتی است.

هر چه خودرو حرفه ای تر و پیچیده تر باشد ( معمولا خودروهای لوکس ) پارامترها، کدهای و وضعیت های بیشتری را میتوان با دستگاه دیاگ از آنها استخراج کرد و هر چه خودرو ساده تر و مکانیکی باشد مسلما این پارامترها کمتر و کمتر خواهند بود.یکی از موارد قابل تشخیص محبوب در دستگاه دیاگ قابلیت تشخیص دستکاری کیلومتر خودرو است که بسیار بسیار کاربردی است که به شدت میتواند مچگیر خوبی برای فروشنده ها و دلالان متخلف و درغگو باشد.

برنامه Torque
برنامه Torque

پارامترهایی که در اپلیکیشن TORQUE قابل رویت هستند مواردی مانند کیلومتر خودرو، سوخت، ولتاژ باطری و …

دیاگ زدن فقط نمایش داده ها نیست

با وجود اینکه دستگاه دیاگ بسیاری از اطلاعات و وضعیت های خودرو را به نمایش در می آورد ولی تحلیل این اطلاعات آنقدر ها هم ساده نیست. بعضی وقتها کدها یکسان است ولی دلایل میتواند متفاوت باشد و در اغلب مواقع تحلیل داده هاست که کار را مشکل میکند و نیازمند یک کارشناس حرفه ای است تا بتواند بعد از خواندن آن کد، تحلیل و گراف های آماری دقیقا وضعیت خودرو را تشخیص دهد.بنابراین به این سادگی ها هم فکر میکنید نیست که مثلا دستگاهی خریده ، متصلش کنیم به او بی دی و بعد از آنهم اطلاعات را بخوانیم و همه ایرادات ماشین را خودمان به تنهایی بتوانیم رفع کنیم.

مطلب مرتبط  تشخیص واقعی بودن عدد کیلومتر خودرو

در ضمن زمانی که خودرو به قولی دیاگ خور نباشد که دیگر هیچ، تنها کسی که میتواند به شما کمک کند فقط یک کارشناس خبره و حرفه ای خودرو است تا بتواند خودرو مورد نظر را برایتان کارشناسی فنی کند به به تنهایی دستگاه دیاگ به شما کمک نخواهد کرد .

عملیاتی که می توان با دستگاه دیاگ روی خودرو انجام داد عبارتند از :

  • نمایش و خواندن کد خطا
  • پاک کردن کد خطا
  • راه اندازی عملگرها
  • برنامه ریزی و کانفیگ
  • نمایش اطلاعات لحظه ای

دیاگ زدن خودرو

به طور کل دستگاه دیاگ فقط کدهای خطای موجود در ECU خودرو را می خواند و کار اصلی را خود ECU انجام میدهد. شما با دیاگ تنها قادرید به ECU متصل شوید و اطلاعات آن را بدست آورید.

نمونه ای از کدهای خطای خودروی BMW را در تصویر زیر مشاهده میکنید :

کدهای خطای بی ام و

 

مراحل کار با دستگاه دیاگ خودرو

برای اینکه دیاگ روی خودرو شما کار کند حتماً باید نرم افزار مربوط به خودروی خود و همچنین کابل مربوطه و اینترفیس لازم را تهیه نمایید. سپس می توان با اتصال دستگاه دیاگ به کامپیوتر خودرو از طریق سوکت OBD خودرو اقدام به دیاگ خودرو نمایید. سوئیچ خودرو را باز کرده و سپس برنامه را از کامپیوتر اجرا نمایید. با توجه به نوع ECU بکار رفته در خودروتان، گزینه مناسب را انتخاب نموده و سپس اقدام به دانلود فایل مربوطه نمایید. پس از گذر از این مرحله نوع خودرو را انتخاب کرده و سپس تنظیمات مربوطه را ست کرده و گزینه تایید را انتخاب کنید. پس ازطی این مراحل، سیستم شروع به عیب یابی دستگاه می نماید. پس از اتمام مراحل عیب یابی لیستی از کد خطا برای شما به نمایش در خواهد آمد که هر کدام از این کدها بیانگر یک وضعیت متفاوت می باشند. لازم به ذکر است که هر خودرو متناسب با نوع آن از یک سری کد خطای متفاوت برخوردار می باشد که از دیگر مدل ها متفاوتند.

معمولا در دستگاه های دیاگ بعد از انتخاب خودرو و نوع ECU منوی عیب یابی آن ECU ظاهر می شود که ما در زیر به بررسی گزینه های پر کاربرد ECU موتور می پردازیم.

Identification یا شناسایی

در این گزینه  می توانید مشخصات ecu از قبیل شرکت سازنده شماره فنی و ورژن نرم افزار ecu را بخوانید. کاربردی ترین گزینه آن ورژن نرم افزار می باشد. با هر بار دانلود ecu ورژن آن افزایش می یابد ودر مواردی که جهت رفع مشکل نیاز به دانلود می باشد. می توان از این طریق ورژن نرم افزار را کنترل کرد.

Fault(s) Reading یا خواندن کدهای خطا

در صورت بروز مشکل در سیستم انژکتور می توان مشکل را در این گزینه خواند. با وارد شدن در این منو قطعه معیوب مشخص شده است. خطا های مشخص شده دراین قسمت به سه گروه تقسیم می شود. خطای دائم، موقت و ریموت.

خطای دائم

در صورت ثبت خطا به صورت دائم جهت رفع مشکل نیاز به تعویض قطعه معیوب می باشد. و بعد از تعویض اقدام به پاک کردن خطا می کنیم در صورتی که قبل از تعویض خطا پاک شود بعد از مدتی کار کرد موتور، مجددا خطا در حافظه ecu ثبت می شود.

خطای موقت

زمانی که در سیستم مشکلی ایجاد شود خطا به صورت دائم ثبت می شود واگر بعد ازطی سه سیکل (هر سیکل شامل استارت – کار کردن موتور – موتور خاموش شود) آن خطا به وسیله ecu مجدداً آشکار نشود به خطای موقت تبدیل می شود در صورت مشاهده خطای موقت نیازی به تعویض قطعه نیست وفقط جهت رفع مشکل خطای ثبت شده را پاک می کنیم.

خطای ریموت

در خودروهای مالتی پلکس که ارتباط ecu ها به وسیله شبکه می باشد. زمانی که مشکل به وجود آمده وابسته به بخش دیگری باشد وبر ecu دیگری تاثیر می گذارد خطا به صورت ریموت ثبت می شود.

(Clearing Of Fault Code(s – پاک کردن کدهای خطا

جهت پاک کردن خطا از این منو وارد می شویم parameter measurements. برخی از پارامترهای مرتبط با پاشش سوخت و جرقه زنی واطلاعات بعضی از سنسور ها را در این قسمت می توان دید این پارامترها تحلیل عملکرد موتور میسر می سازد و اطلاعات بیشتری را هنگام جستجوی عیب برای تعمیرکار فراهم می کند.

Actuators test – تست عملگرها

در این گزینه می توان جهت صحت عملکرد عملگرهای زیر به وسیله دستگاه آنها را فعال کرد در صورت فعال شدن عملگر مورد نظر سیم کشی آن تا ecu وبخش فرمان دهنده ecu سالم است.

عملگرهای قابل فعال شدن در دستگاه دیاگ خودرو

۱- انژکتور یک، انژکتور دو، انژکتور سه، انژکتور چهار، رله پمپ بنزین، استپر موتور، کویل ۴/۱ ، کویل ۳/۲ ، دور کند فن، دور تند فن،  شیر برقی کنیستر،  چراغ عیب یاب سیستم انژکتور، چراغ هشدار دمای آب

پارامترهای مؤثر در دستگاه دیاگ

  1. دور موتور
  2. ولتاز باطری
  3. زاویه دریچه گاز
  4. ولتاژ دریچه گاز
  5. زمان پاشش انژکتور
  6. زمان شارژ کویل ها
  7. ادونس جرقه سیلندر
  8. استپر موتور
  9. فشار و دمای هوای ورود به مانیفولد
  10. دمای آب موتور
  11. ولتاز سنسور اکسیژن

۱۵ دیدگاه برای “دستگاه دیاگ چیست ؟”

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.